Tuesday, 15 November 2011

Sikap si "penjual tiket" yang MENJENGKELKAN!

Assalamualaikum & Selamat Pagi semua... !!!

Hmmm~ cam dah lame jer aq x post entri baru ann..
nak buat camne, dah raye haji, dok umh mmg xde ternet... huhu...
tapi kan.. ade kisah disebalik perjalanan pergi dan balik aq dari UKM ke rumah.
meh aq citer siket ape kisah tu..

Kisah terjadi pada hari jumaat lepas, 4 November 2011.... jam 4.10pm.
mase tu dalam bas kat hentian bas seremban. selalunye aq balik rumah naik moto dari UKM, bangi ni, lebih kurang 4 jam lebih sampai la. Ataupun naik keteapi balik hometown, Kluang. Biasenyer xde masalah sangat la, kalau naik moto tu setakat kene hujan panas, gerimis mengundang tu dah lali dah. Kalau naik train pulak, biasnyer lambat setengah jam. So aq x la bengang sangat sbb dah biase ngn keadaan camtu.

Tapi kali ni tetibe je aq nak naik bas pulak, dengan harapan boleh la cepat sampai berbanding aq naik moto or train. Tapi aq lupe, kan nak raya haji, semua orang masuk hiway, so jam la jalan. Tapi disebabkan aq dah beli tiket bas tu, aq gagahkan je diri ni balik Kluang. Betolak pulang pukul 2.30ptg naik bas dari hentian Kajang (dekat je ngn Bangi ni). Naik bas KBP Express, camtu la name bas tu. Lebih kurang pukul 3ptg, bas pon gerak sbb tadi tunggu penumpang semua naik.

Perjalanan awal agak baik waktu keluar tol Bangi, n terus ke seremban. Pukul 4.10 ptg sampai la kat seremban dimana ni la topik sebenar aq luahkan kat entri kali ni. Sampai je kat seremban, memang ramai orang, berduyun-duyun, berpusu-pusu nak balik kampung halaman masing-masing. Ade yang bawak beg bagasi besar punye, ade yang sampai bawak dua tiga beg, nak balik punya pasal, mesti bawak balik banyak baju tu hahaha... sbb aq pon same gak camtu, kat umah xde banyak baju sangat, sbb tu bawak banyak baju tiap kali cuti.

Ok, kite sambung lagi. Biasela, kalau dah namenyer bas berhenti kat hentian bas, mestilah nak amek penumpang lagi. Nak untung lebih mesti kene amek ramai penumpang. Dulu-dulu penah jugak aq naik bas balik umah, tapi kalau x silap aq, hnya sekali je aq balik naik bas, ni kire naik kali ke dua la. Ingatkan sikap "penjual tiket" yang uruskan bas ni berubah la, rupa-rupanya langsung x berubah, still same cam dulu. Even orang nyer lain, tp sikap diorang seakan-akan sama jer. Menjerit, memaki-hamun, kata kesat jgn cakaplah dah mcm kata pujangga diorg. Aq x kisah kalau diorg nak berteriak segala, tp bukan depan customer. Itu aq mmg pantang, n pantang ni x boleh dipisahkan dengan hidup aq.

Masalah selalu timbul bile "penjual tiket" kat Kajang n "penjual tiket" kat Seremban jual double tiket, maksudnye kat kajang katalah boleh jual 5 tiket je balik Kluang, tp diorang jual 8 tiket so extra 3 tiket kan. Then kat Seremban pon same, boleh jual 5 tiket je, tp diorg jual 9 tiket la katekan so dah extra 4 la kan? Maksudnye kat sini total lebih adalah 9 tiket bermakna lebih 9 orang penumpang. Mane nak letak 9 orang ni, kalau tempat duduk lain dah ade penumpang nak p Muar la, Segamat la, Batu Pahat lagi.. si "penjual tiket" masing-masing telefon x puas hati. Yang kat Kajang maki yang kat Seremban la, yang Seremban pon x kurang hebatnyer. Masing-masing tahunye salah menyalahkan.. 

Aq curi2 dengar perbualan maki hamun diorang macam nak suruh orang Kluang kene tukar bas lain. Pastu ade dengar cam diorang (si penjual tiket) nak suruh kitorang balik Kajang semula. Ahh, SUDAHHHH!!!... x pepasal aq n Kluangrian lain yg jadi mangse keadaan. Tapi aq sangat berharap yang kitorang x kene tukar bas, malas kot nak turun naik tukar bas ni.

Pastu, tibe2 ade sorang mamat si "penjual tiket" ni melaungkan suare garang dia.
MUAR!!
MUAR!!!
MUAR!!!!

KELUAR KELUAR..!!
kita x masuk Muar!

Dalam hati aq, alhamdullillah naseb baik aq yang nak ke Kluang ni x kene keluar. Tapi cian jugak tengok orang yang nak p Muar ni, diorang kene turun n tukar bas lain. Ntah ade ntah tak bas yang diorang bakal naik tu, ntah-ntah lambat sampai. Dalam keriuhan dan kebingitan bas ni, 3 atau 4 orang penumpang turun n melangkah keluar dari bas KBP Express ni. Aq tengok dari sisi cermin bas ade beberapa orang kat depan pintu masuk bas macam nak masuk bas kitorang. Ternyata betol firasat aq tadi, sah memang orang Kluang dari bas lain masuk bas kitorang. Rupa-rupanya. "penjual tiket" nak hantar ramai-ramai orang kluang sbb tu la diorang suruh orang muar turun.

X cukup ngn orang Muar, orang Air Hitam pulak jadi mangse. Ade sorang "si penjual tiket" lagaknye seperti seorang jantan macho tetapi ternyata dia seorang insan yang diciptakan dari tulang rusuk Adam. Haaaa, pompuan cam jantan la senang nak cakap. huhu... Dia pon masuk dalam bas, pastu jerit !

AIR HITAM!
AIR HITAM!

Ade sorang gadis angkat tangan, dia nak ke Air Hitam. Aikkkk, sorang je ke cik adik oiii... maknanya anda mangsa yang kesepian sbb si gadis ni pon kene turun jugak sorang-sorang p tukar bas lain. Tapi dia seakan-akan memberontak x mau turun dengan hanya mendiamkan diri je bila mana si mamat "penjual tiket" panggil siapa turun Air Hitam! Air Hitam!. Mane x nye si gadis ni tadi memberontak, dah si mamat "penjual tiket" ni cakap yang gadis ni kene tukar bas n bas yang bakal dia naik pulak pukul 5ptg karang sedangkan jam mase tu baru 4.25ptg. Memang terok sistem pengendalian bas diorang ni. Haishhhh!

Nak x nak, mau x mau, akhirnyer si gadis tadi mengalah dan dengan hayunan langkah yang separuh sentap, dia menuruni setiap bibir anak tangga bas kitorang. Sampai sampai kat luar bas, terus di campak beg balik kampung yang agak besar saiznye tu ke lantai tanda x puas hati si gadis tadi. Nampak raut wajah seakan mahu menyaman bas kitorang. Haha.. kalau kene saman lagi bagus, aq pon suka. Kih kih kih...

Sampai jer rumah aq pon bertemu la famili terchinta aq. Kukucup tangan kedua ibu n ayahku, masih lagi  menampakkan riak ceria kat wajah ni walaupun hati memang panas dengan pengurusan bas balik Kluang ni.
Aq masih lagi bersyukur sbb masih diberi kesempatan selamat sampai ke rumah, walaupun lambat sampai tapi aq masih mampu memijak teratak keluarga aq. Inilah sebuah pengalaman menaiki bas paling terok seumur hidop aq yang x dapat dilupakan dan Beginilah suasana di hentian Seremban yang x pernah berubah~

JUMAAT, 4 NOVEMBER 2011, 4.10 P.M.



5 comments:

Year One said...

kan senang naik je ktm smpai tbs pas tu amik bas express ke kluang yg lebih terjamin keselamatan, keselesaan n kepuas hatian dari berdepan masalah bas sapu mcm tu..

Anonymous said...

mmg style ble bas y kte nek wat taik..tp lg style ble ko tggu bas tp x smpai2...ble g tny kat kaunter dgn slmber kakak 2 ckp 'eh dik..bas nie dh CANCEL' fuuuuuuu.....!

-miza norizam-

rahman said...

year one: oooo... ade kat tbs ke segala bas express yg p kluang. x taw pon selame ni... lagipon jarang sangat naik bas ni...

miza norizam: ko penah ea kene bas cancel? huhu... tu mmg terbaek sepanjang zaman kowt.... wat sakit hati....

ArELeEz said...

bad attitude sgt2 tuh! hmm.. leez pun dah lama sgt xnaik bas. last naik time study tahun 2004. that's it!

rahman said...

Leez, wow! 2004 itu sangat lama...
huhu...

ASTRO "macam2 ada"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASTRO "macam2 ada"